Geneeskunde voor het Volk weigert mee te werken aan audit Maggie De Block
De groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) weigeren elke medewerking aan de audit die minister Maggie De Block uitvoert in de wijkgezondheidscentra. “Wij werken niet mee aan een blinde besparingsoefening”, klinkt het bij GVHV. “We moeten juist méér investeren in wijkgezondheidscentra, niet minder.”
Maggie De Block bespaarde in 2016-2017 reeds 4,5% op het budget van de wijkgezondheidscentra en een bijkomende besparing van nog eens 3% werd aangekondigd. Nieuwe besparingen ziet GVHV niet zitten, zegt dokter Anne Delespaul. “Wij zijn voorstander van bijkomende investeringen in de forfaitaire geneeskunde, zoals die vandaag aangeboden wordt aan 350 000 patiënten in 165 centra. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg, zonder financiêle drempel, moet gestimuleerd worden, niet afgeremd. Blijkbaar is Maggie De Block vergeten dat 900.000 Belgen vandaag een bezoek aan de dokter uitstellen omwille van financiële redenen.”
Volgens GVHV is de audit ook allesbehalve objectief. Anne Delespaul: “Wij nemen het niet dat Maggie De Block het consultancybedrijf KPMG heeft ingehuurd voor de audit. KPMG lobbyt openlijk voor de privatisering van de gezondheidszorg en is in Groot-Brittannië mee betrokken bij de privatisering van de National Health Service. De uitslag van de audit staat op voorhand vast: nieuwe besparingen. Dat wil zeggen: sluiting van kleine wijkgezondheidscentra, afvloeiingen, minder investeringen in preventie en psychosociale zorg van patiënten. Daar doen wij niet aan mee.”
Geneeskunde voor het Volk staat al meer dan 45 jaar voor toegankelijke kwaliteitsvolle geneeskunde, benadrukt dokter Delespaul. “We zijn er trots op dat onze patiënten zonder onderscheid toegang hebben tot multidisciplinaire eerstelijnszorg bij de huisarts, verpleegkundige, psycholoog, kinésist. Daarnaast werken we alle dagen samen met onze patiënten aan betere leef- en werkomstandigheden en werken we actief aan empowerment.”
“Wij zijn niet tegen een doorlichting van de huisartsengeneeskunde”, beklemtoont GVHV, “maar dan moet héél de sector tegen het licht gehouden worden. Wij willen gerust meewerken aan een objectieve vergelijking tussen de forfataire geneeskunde van de wijkgezondheidscentra aan de ene kant, en de prestatiegeneeskunde aan de andere kant. Het federaal kenniscentrum (KCE) heeft in 2008 een gelijkaardig onderzocht gevoerd. Een update van die studie zou bijzonder interessant zijn.”
“Voor ons is de voorwaarde wel dat de audit gebeurt door een onafhankelijke instantie zoals het KCE en niet door een vooringenomen privébedrijf als KPMG, gekend om haar lobbywerk pro privatisering van de gezondheidszorg. We willen ook dat in de audit democratisch verloopt, met inspraak van de betrokken federaties en patiëntenorganisaties, en dat niet alleen naar de pure financiële kost wordt gekeken, maar ook naar indicatoren er écht toe doen in de gezondheidszorg van vandaag, zoals toegankelijkheid, kwaliteit van de zorg, voorschrijfgedrag, doorverwijzing, preventie, multidisciplinair werken enzovoort. Een audit mag geen alibi zijn voor een asociale besparingsoefening.”
Geneeskunde Voor Het Volk houdt het niet bij verbaal protest, maar lanceert ook een actieplan tegen de plannen van De Block. Er komt een grootscheepse informatiecampagne bij patiënten, samen met een affiche- en stickercampagne en op 9 november organiseert GVHV een actie voor het kabinet van De Block.
Contact: Anne Delespaul, 0472 84 03 07 anne.delespaul@gvhv.be