Geschiedenis

Geneeskunde voor het Volk Genk begon in 1974, 600 meter onder de grond, toen Dr. Harrie Dewitte werkte als mijnwerker. Een "praktijkervaring", die nog steeds een rode draad vormt in de praktijk: onze kennis ten dienste van de werkende bevolking. Genk blijft een belangrijke industriële concentratie in Vlaanderen, vandaar de aandacht voor de relatie tussen gezondheid en arbeid.

Genk is ook de armste centrumstad van Vlaanderen. Onze praktijk telt vandaag 1500 ingeschreven patiënten in het kader van een forfaitair systeem. Het is een jonge populatie, voor de helft van allochtone afkomst. De praktijk neemt deel aan de opleiding van studenten geneeskunde sedert 1980 en is nu een erkende Academische opleidingspraktijk van de KUL.

Dr Dewitte is vandaag met welverdiend pensioen als arts, hij engageert zich nu vooral aan de KUL om jonge artsen zijn eigen passie mee te geven. Een aantal senior artsen hebben in de zomer van 2014 hun eigen weg gekozen. Vandaag is de ploeg volledig verjongd en vernieuwd. Dokter Milly Thoolen is de 'oudste' arts op dit moment. Zij werkt sinds 1994 op de praktijk. Daarvoor heeft ze twee jaar een intense ervaring opgedaan als arts in El Salvador in de toenmalige bevrijdingsbeweging.

Dokter Thomas Engelbeen werkt sinds 2006 op de praktijk. Hij is gespecialiseerd in sport en arbeidsongevallen. Daarnaast is hij binnen Geneeskunde voor het Volk ook bekend om zijn wetenschappelijk werk met de uitgebreide databanken van onze elektronische medische dossiers. Dokter Tom Hendriks is de ploeg sinds 2015 komen versterken. Als jonge arts heeft hij toch al veel ervaring met multidisciplinaire praktijken oa in Gent en Diest. Vanaf augustus 2015 vervolledigt dokter Jana Meers als huisarts in opleiding ons team.

Onze psychologe Aysun Yildiz is op de praktijk begonnen toen het nieuws van de sluiting van Ford juist bekend werd. Samen met de praktijk kijkt ze verder dan de kille ontslagcijfers en begeleidt ze verschillende ex-werknemers die nu hun leven opnieuw een richting geven. In het verlengde hiervan is ze een doctoraat gestart aan de universiteit van Maastricht over de sociaal-psychologische gevolgen van de Fordsluiting.

Onze verpleegsters Nunzia en Nancy zijn niet alleen een vrolijk duo, het zijn ook erg geëngageerde verpleegsters. Nunzia heeft veel ervaring in het ziekenhuis en bejaardenhuis opgedaan met name met wondzorg. Nancy komt elke dag vanuit Lommel om onze patiënten al vanaf 's ochtends vroeg thuis te verzorgen. Sinds eind 2014 zijn de verpleegconsultaties op de praktijk steeds verder uitgebreid.

Onze sociaal werker André heeft na zijn professionele loopbaan bij de sociale dienst van de VRT aangeboden om bij ons te komen meewerken. Het boek 'Dokter voor het volk' van Kris Merckx had André zo gecharmeerd dat hij zelf wilde deel uitmaken van ons project om op te komen voor de mensen.

Aan het onthaal werken vandaag Gerrie, Bianca, Anja, May en Oznur. Vijf dames die graag de patiënten helpen en zorgen dat iedereen op de praktijk elke dag vlot zijn werk kan doen. Vaak zijn het ook de drijvende krachten achter onze campagnes, projecten en feesten. Gerrie is niet alleen de onthaalverantwoordelijke, ze volgt ook onze forfaitadministratie op. Anja is eigenlijk in hoofdzaak onze boekhoudster en verantwoordelijk voor de personeelsadministratie. Gulli Simsek zorgt dagelijks dat onze praktijk op een propere en hygiënische manier kan werken.

Stany Nimmegeers is de verantwoordelijke organisatie en beheer van de praktijk. Als socioloog is hij zowel graag met mensen als met cijfers bezig. Samen met dokter Milly en voorzitter Willem De Witte vormt hij de praktijkleiding.

Onze praktijk is een venster op wat er in de maatschappij gebeurt. Centrale projecten zijn ondermeer luchtvervuiling, armoede maakt ziek, beweging en voeding, sociaal - psychologische gevolgen van de Ford sluiting, performante consultatievoering en Palestina. Geneeskunde voor het Volk is een initiatief van de PVDA. Naast de groepspraktijk zijn er ook meerdere PVDA groepen actief in Genk. En het scheelt een stuk dat we sinds 2013 drie zetels hebben in de gemeenteraad van Genk voor de PVDA (oa Bianca Booms en Harrie Dewitte). Dokter Milly zit in de OCMW-raad.

Language