Internationaal

Van bij haar ontstaan heeft Geneeskunde voor het Volk altijd bijzondere aandacht besteed aan internationale solidariteit. De strijd voor het recht op gezondheid is een strijd die internationaal gevoerd wordt. Zo staat het ook in onze visietekst. Daarom is Geneeskunde voor het Volk lid van de internationale beweging People's Health Movement, een beweging van massabewegingen, gezondheidswerkers en academici die samen strijden voor 'Health for all'.

Met onze zusterorganisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld proberen we die solidariteit ook dagelijkst concreet te tonen. We steunen hen waar we kunnen in hun ondersteuning van sociale bewegingen in partnerlanden zoals de Filipijnen, Palestina en Congo.

Ontdek hieronder deze twee organisaties en kom ook meer te weten over onze eigen initiatieven, zoals de inleefreis naar Venezuela en het solidariteitsproject met Gaza.

Dr. Hanne Bosselaers werkt 4 maand in Gaza

Hannes missie in Gaza is een onderdeel van een verbroederingsproject van de Renfort, de praktijk van Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek, met Al Quds, een van de vijf medische centra van de Union of Health Work Committees. UHWC is een Palestijnse partnerorganisatie van Geneeskunde voor de Derde Wereld, de NGO die nu ook de missie van Hanne ondersteunt.

U kan het verbroederingsproject van Geneeskunde voor het Volk Molenbeek en Geneeskunde voor de Derde Wereld steunen via een gift op rekeningnummer: BE15 0010 4517 8030 met vermelding ‘Molenbeek Gaza’.

U kan ook meter of peter van het project worden door een maandelijkse steun via domiciliëring. Stuur een mailtje naar gazamolenbeek@gmail.com of bel 0486 25 77 02.

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

View blog

Geneeskunde voor het Volk op solidariteitsreis naar Venezuela

Van 2 tot 19 februari 2011 gaan 11 medewerkers van Geneeskunde voor het Volk op solidariteitsreis naar Venezuela.

Venezuela is het zesde grootste land in Zuid-Amerika, 29 maal België. Het is een land met prachtige Caribische stranden, het indrukwekkende Andesgebergte en immense amazonewouden. Sinds President Chavez daar in 1999 tot president verkozen is, gebeuren heel veel interessante dingen op sociaal vlak. Voor vele arme mensen in het Zuiden is Venezuela een baken van hoop.

Eeuwenlang ging de rijkdom die gewonnen werd uit de grond (oa olie) naar een kleine elite. Nu is er een ander soort regering. Zij tracht de rijkdom te herverdelen ten goede van de hele bevolking. Het is niet perfect, er zijn nog heeeeeel veel problemen, maar bvb de kindersterfte is op 10 jaar tijd met de helft gedaald en dat is het concrete resultaat van het sociale beleid van de regering Chavez: gratis gezondheidszorg, gratis onderwijs, gesubsidieerde voeding, ...

Met onze solidariteitsbrigade willen we dan ook dat positieve proces steunen.

Sinds 2002 startte de regering het basisgezondheidszorgproject "Barrio Adentro" (Letterlijk betekent dat 'In de wijk'). Dat ontstond vanuit de nood aan echte huisartsen die zich werkelijk engageren IN de wijken en VOOR het volk. Eigenlijk een Venezolaanse geneeskunde voor het volk.

Je begrijpt dat wij hier natuurlijk als GVHV, heel nieuwsgierig naar zijn. Hoe wordt er in Venezuela gewerkt als huisarts/gezondheidswerker voor het volk? Er zullen dingen gelijkaardig zijn en dingen verschillend. Daarnaast zijn wij ook nieuwsgierig hoe de Venezolanen de veranderingen in hun land ervaren, wat er goed en minder goed is en hoe dit hele proces verloopt

Voor wie onze reiservaringen wil volgen: vanuit Venezuela zullen we dagelijks verslag uitbrengen op onze blog. Zijn er dingen die je wil weten, heb je vragen voor de mensen daar, wij willen ze graag overbrengen.

Dankzij onze collega's kunnen we deze reis maken, zij zullen jullie opvangen en jullie eveneens de beste zorgen blijven geven.

Saludos solidarios!,

Ilke Cabus, Lise Vandecasteele en Jan Franssen uit Hoboken, Sofie Blancke en Janneke Ronse uit Deurne, Karel Van Bever uit Zelzate, Sofie Merckx uit Charleroi, Thomas Engelbeen uit Genk, Leen Vermeulen en Elisa Sacco uit Molenbeek en Nele Vandenbempt uit Schaarbeek

Language