Over de sluiting van Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout als acuut ziekenhuis

Vanaf 12 december 2012 kan geen enkele cardioloog nog een patiënt laten opnemen op Sint-Erasmus, geen enkele longspecialist, geen enkele maag-darmspecialist, geen enkele endocrinoloog, geen enkele nefroloog, geen enkele neuroloog alsook kan vanaf dan geen enkele orthopedist, geen enkele abdominale chirurg en geen enkele uroloog een patiënt nog opereren met overnachting op Sint-Erasmus. Alle acute en ook chronische opnames met overnachting interne geneeskunde alsook heelkunde zijn onmogelijk  gemaakt. De spoeddienst is gesloten.

Vorig jaar werd in januari al de spoed 100 gesloten, het jaar daarvoor werd de intensieve zorgenafdeling gesloten.  Daarmee wordt het Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout als ACUUT ZIEKENHUIS GESLOTEN. Niet meer of niet minder. Alleen bevallingen zijn er nog mogelijk tot het nieuwe ziekenhuis zou gebouwd zijn. Polikliniek, daghospitalisatie en dialyse blijven behouden, maar opnames voor één nacht of meer zijn niet meer mogelijk.

De palliatieve zorg zou van Stuivenberg overkomen. Je kunt in Sint-Erasmus dus nog bevallen en je kunt er gaan sterven, maar een behandeling en genezen via een ziekenhuisopname is niet meer mogelijk.

Ook de EPSI, de acute psychiatrische spoed van Stuivenberg zou overkomen naar Sint-Erasmus.

Zoiets afdoen als ‘wijziging in het zorgaanbod’ zoals de ZNA directie spint, dat is desinformatie.

Deze  buurt heeft  nood aan een tweedelijnsziekenhuis dicht bij de mensen, met mogelijkheid tot (spoed) opname interne en heelkunde. Dat is basiszorg.

Dat is de boodschap die wij vanaf begin af aan met onze acties willen duidelijk maken. Alle intimidatie en dreiging met juridische stappen vanwege de ZNA directie ten spijt, het zal ons niet tegenhouden om verder te strijden tegen de afbraak van sociale en kwaliteitsvolle ziekenhuizen dicht bij de mensen.